Іще наприкінці 2017 року блогер Дмитро Тузов звернув увагу на «бізнес прискорювачів», який виріс на оформленні біометричних документів для виїзду за кордон. Державні установи обіцяють виготовити закордонний паспорт упродовж 20 робочих днів і 7 днів – у терміновому порядку, проте свого слова не дотримуються. Тому люди, аби не чекати по три місяці й довше, вимушені звертатися до так званих «прискорювачів».

Посередники, використовуючи свої зв’язки зі співробітниками Державної міграційної служби України, пропонують оформлення документа за два тижні. Проте беруть за свою послугу оплату, яка у 5-10 разів перевищує встановлений законодавством розмір  адміністративного збору. Ідеться про суми у 6,5-9 тисяч гривень.

«Українська антикорупційна асоціація» вирішила з’ясувати, у чию кишеню йдуть гроші з цієї корупційної схеми. І перші результати розслідування засвідчили існування налагодженого механізму збагачення посередників та співробітників підрозділів Державної міграційної служби України. Домовитися про оформлення закордонного біометричного паспорта можна навіть у ситуації, коли поліграфкомбінат «Україна», який виготовляє та персоналізує бланки документів, призупинив виробництво через планову заміну сертифікатів обладнання, а ДМСУ з цієї причини попереджає про затримки видачі документів.

Розслідування активістів «УАА» читайте вже найближчим часом. А від керівництва Державної міграційної служби України, державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів» та Міністерства економічного розвитку і торгівлі, якому підпорядкований поліграфкомбінат, чекаємо відповіді на інформаційні запити й ключове запитання: хто ж наважиться прикрити корупційну торгівлю закордонними паспортами?